gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Drożdżowa rolada z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka, łatwa i smaczna drożdżowa rolada idealna na podwieczorek - długo zachowuje świeżość. Można posmarować też marmoladą, lub masą makową.

Drożdżowa rolada z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowa rolada z czekoladą

 

 

  • Nadzienie
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka roztopionego masła

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada z czekoladą
Przygotowanie ciasta - rozkruszamy drożdże do miski wsypujemy cukier i podgrzane mleko mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wbijamy całe jajka i wsypujemy mąkę - wyrabiamy jednolite ciasto na koniec dodać olej. Ciasto odkładamy na 20 minut do podrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem posypujemy kakao i cukrem pudrem - zwijamy w roladę. Przekładamy do wąskiej podłużnej blaszki - pieczemy 40 minut w temperaturze 170. Gotową posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżowa rolada z czekoladą
Ciasto rozwałkowujemy posypujemy kakao i cukrem pudrem
Drożdżowa rolada z czekoladą
Upieczoną roladę posypujemy cukrem pudrem