Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Drożdżowa rolada z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciekawy pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców w cieście drożdżowym. W tym wypadku nie tradycyjny placek, a rolada.

Drożdżowa rolada z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa rolada z owocami

Ciasto

Kruszonka

Ponadto

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada z owocami
Mleko podgrzać. Dodać do niego drożdże łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić, by drożdże wyrosły.

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka roztrzepać razem z pozostałym cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać ostudzoną margarynę i jajka z cukrem.

Wszystko wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże. Dodać kilka kropli olejku. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie zwartą całością. To może trwać kilka minut.

Ciasto włożyć do miski, zalać zimną wodą. Ciasto będzie gotowe jeśli wypłynie.

W tym czasie obrać owoce i pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto wyjąć z wody i zagnieść na stolnicy z mąką. Rozwałkować na gruby prostokąt.

Na jednym boku wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka, a na przeciwległym rabarbar. Owoce posypać cukrem wanilinowym. Owoce przykryć ciastem.

Całość zwinąć. Na wierzchu zrobić wzdłuż kilka cięć. Ułożyć w prodiżu.

Ze składników na kruszonkę zagnieść sypką kruszonkę. Posypać ciasto.

Piec w prodiżu około 50 minut.

Kiedy wystygnie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Drożdżowa rolada z owocami
Jajka wymieszać z cukrem i dokaldnie ubić
Drożdżowa rolada z owocami
Mąkę, roztopioną i wystudzoną magraryne oraz jajka z cukrem wymieszać
Drożdżowa rolada z owocami
Gotowe ciasto zalać zimną wodę i czekać, aż wypłynie
Drożdżowa rolada z owocami
Owoce ułożyć na przeciwleglych bokach i zawinąć