Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 936]

Drożdżowa strucla z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka strucla drożdżowa jest bardzo pyszna. Mięciutkie ciasto przeplatane bardzo słodkim kajmakiem. Przepis polecam na podwieczorek.

Drożdżowa strucla z kajmakiem

Składniki:

Drożdżowa strucla z kajmakiem

Rozczyn:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 5 dag świeżych drożdży

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 40 masy krówkowej ( kajmakowy smak )

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla z kajmakiem
1. Rozczyn: Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. 

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy krówkowej i zwijamy jak roladę. 

4. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzimy.

6. Gotowe wystudzone strucle kroimy w plastry i podajemy. Smacznego.  



Rady: Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tagi:

ciasto strucla