Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowa zawijana z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Apetyczna drożdżowa zawijanka makowa

Drożdżowa zawijana z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa zawijana z makiem

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 25 dkg mąki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 8 dkg margaryny
  • 3 dkg drożdży
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 20 dkg maku
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Drożdżowa zawijana z makiem
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Z podanych składników zagniatamy ciasto, tak jak na makaron. Robimy masę makową. Mak sparzamy, mielimy 3x na maszynce. Do maku dodajemy cukier, cukier waniliowy, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, bakalie i kilka kropli olejku. Dokładnie mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Na cieście rozsmarowujemy farsz makowy. Zwijamy ciasto w rulonik. Boki zlepiamy. Ciasto zawijamy w papier pergaminowy. Układamy na blaszce i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy około 55-60 minut w temp. 165-170 stopni.
Drożdżowa zawijana z makiem
Z podanych składników zagniatamy ciasto, tak jak na makaron. Robimy masę makową. Mak sparzamy, mielimy 3x na maszynce. Do maku dodajemy cukier, cukier waniliowy, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, bakalie i kilka kropli olejku. Dokładnie mieszamy łyżką.
Drożdżowa zawijana z makiem
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Na cieście rozsmarowujemy farsz makowy.
Drożdżowa zawijana z makiem
Zwijamy ciasto w rulonik. Boki zlepiamy.
Drożdżowa zawijana z makiem
Ciasto zawijamy w papier pergaminowy. Układamy na blaszce i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy około 55-60 minut w temp. 165-170 stopni.