gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowa zebra z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rewleacyjna dróżdżówka z leśnymi owocami. Najlepiej smakuje z mlekiem. Mało slodki, dwukolorowy przysmak.

Drożdżowa zebra z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowa zebra z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa zebra z jagodami
Drożdże kruszymy, zalewamy 3/4 szklanki mleka, wsypujemy2 łyżki cukieru. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. aż drożdże zacznął rosnąć .Jajka trzepiemy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy pozostałe mleko, i 3 szkl mąki , Dokładnie mieszamy. Dodajemy drożdże. Mieszamy. Następnie dodajemy olej i pozostałą makę. wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy jagody. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy ciasta na ok1,5 godz. aż wyrośnie. Blachę smarujemy masłem posypujemy mąką, Ciasta wykładamy łyżką na przemian ciemne i jasne. Wyrównujemy. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 1 godz w 180 stopnach.
Drożdżowa zebra z jagodami
Drożdże muszą zacząć pracować aby ciasto się udało.
Drożdżowa zebra z jagodami
Ciasto posypujemy kruszonką. Możemy również makiem lub sezamem.
Drożdżowa zebra z jagodami
Ciasto jest mało słodkie. Najlepiej smakuje z mlekiem.