czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe bułeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bułeczki zawsze się udają i są przepyszne.

Drożdżowe bułeczki

Składniki:

Drożdżowe bułeczki

 

  • 4 dag drożdży,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 70 dag mąki,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • dżem i krem czekoladowy,
  • odrobina maku.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki
Drożdże dobrze połączyć z 2 łyżkami mąki, mlekiem i łyżką cukru.Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godz. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Dodać roztopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować niewielkie bułeczki. Nadziewać dżemem lub kremem czekoladowym bądź wg własnych upodobań. Piec 30 min w temp. 170st.