ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Drożdzowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste drożdzowe bułeczki

Drożdzowe bułeczki

Składniki:

Drożdzowe bułeczki

 

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cu­kru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 250 g tłustego twaro­gu
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Drożdzowe bułeczki
Mleko lekko podgrzać ,następnie rozpuscić w nim czosnek . Odstawić do wyrośnię­cia. Z mąki, jajka, 2 łyżek cukru, cukru wanilinowego, soli, rozczynu i zimnego, roz­puszczonego masła wyrobić ciasto i odstawić do wyroś­nięcia. Ser utrzeć z resztą cukru i żółtkiem. Na kawał­kach ciasta położyć 1 łyżkę sera, uformować kulki. Wyło­żyć na wytłuszczoną blachę. Piec 35 min w temp. 170°C. Oprószyć cukrem pudrem.Podawać na ciepło lub jeść zimne