gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Drożdżowe bułeczki z budyniem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Polecamy bułeczki drożdżowe z budyniem, oblane lukrem - idealnie pasują do popołudniowej kawy.

Drożdżowe bułeczki z budyniem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z budyniem

 

 

 

  • Na nadzienie:
  • budyń waniliowy ugotowany wg przepisu

 

  • Na lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • woda

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z budyniem
Z mleka, drożdży, 1 szklanki mąki i odrobiny cukru zrobić zaczyn.Odstawić w ciepłe miejsce by urósł, na około 20 minut.Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę.Margarynę roztopić.Wszystkie składniki połączyć i wyrobić.Odstawić na 30 minut.Ciasto powinno podwoić objętość.Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, ugniatać kilka minut, podsypując mąką, rozwałkować.Szklanką, maczaną w mące, wycinać krążki.Układać na posmarowaną olejem blachę, pędzlować skłóconym jajem.Na każdy krążek nałożyć budyń.Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec 15 minut. Z cukru pudru i odrobiny wody przyrządzamy gęsty lukier.Ostudzone bułeczki lukrujemy.