SUPERPRZEPIS

Drożdżowe bułeczki z maślakami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Drożdżowe bułeczki z maślakami Więcej zdjęć (5)

Świetnym dodatkiem do tych bułeczek będzie porcja czerwonego barszczu. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Można zabrać je do szkoły, pracy, na piknik, polecam

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z maślakami

 

  • BUŁECZKI:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 czubata łyżeczka soli,
  • 25g drożdży,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 500g mąki,
  • NADZIENIE:
  • 500g obranych maślaków,
  • 1 cebula,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • mak

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z maślakami
Do letniego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, 3-4 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy w ciepłe miejsca aż podrośnie. W misce umieszczamy pozostałą mąkę, jajko, olej, letnią wodę i sól, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte, osuszone grzyby siekamy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprze oraz majerankiem. Grzyby studzimy. Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy placek, nakładamy sporą ilość farszu i ciasto sklejamy tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wysmarowanej masłem łączeniem do dołu. Odstawiamy je na około 20 minut aż podrosną. Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło lub wystudzone. Życzę smacznego ;) Uwaga: 1) Zamiast maślaków można wykorzystać dowolne leśne grzyby, poza sezonem - pieczarki.
Drożdżowe bułeczki z maślakami
Do letniego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, 3-4 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy.
Drożdżowe bułeczki z maślakami
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Drożdżowe bułeczki z maślakami
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut
Drożdżowe bułeczki z maślakami
Gotowe bułeczki układamy na blaszce wysmarowanej masłem łączeniem do dołu. Odstawiamy je na około 20 minut aż podrosną.