lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdzowe buleczki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierwszy raz robiłam bułeczki wyszły smaczne :)

Drożdzowe buleczki z nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdzowe buleczki z nadzieniem

 

  • maka 500 gram
  • cukier100 gram
  • drożdże 30 gram
  • mleko 1 szklanka jak trzeba to troszkę więcej
  • 2 żółtka
  • 100 gram masła
  • 1,2 łyżeczki soli
  • mus jabłkowy
  • konfitury śliwkowe

Sposób przygotowania:

Drożdzowe buleczki z nadzieniem
Mąkę, cukier wsypałam do miski,na środku zrobiłam dołek i wlałam ciepłe mleko i wkruszyłam drożdże.Odstawiłam aż drożdże zaczną bąbelkować.Teraz dodałam sól i żółtka,dobrze wyrobiłam,kiedy ciasto odstawało od miski dodałam po trochę roztopionego masła. Dalej wyrabiałam aż całe masło połączyło się z ciastem.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozwałkowałam ciasto i kroiłam kwadraty 10x10 Nakładałam konfitury i mus jabłkowy . Zlepiam środki i kładłam na wysmarowana blachę masłem środkiem zlepionym pod spód . Rozpuszczonym tłuszczem smarowałam każdą bułeczkę Piekłam w 180 stopniach 20-25 minut
Drożdzowe buleczki z nadzieniem
Każdą buleczke smarujemy rozpuszczonym tluszczem
Drożdzowe buleczki z nadzieniem
P zrobeniu bułeczek kladziemy na blache wysmarowana tluszczem
Drożdzowe buleczki z nadzieniem
Wałkujemy ciasto i kroimy na kwadraty kladziemy lyżeczke musu jabłkowego lub konfitury śliwkowe
Drożdzowe buleczki z nadzieniem
Najlepiej w misce rozrabiac ciasto na bułeczki

Tagi:

mak