Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Drożdżowe bułeczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne domowe bułeczki z nadzieniem serowym, moja rodzinka wręcz przepada za takimi bułeczkami, do tego jeszcze mleko i jest super jedzonko.

Drożdżowe bułeczki z serem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z serem

 

  • drożdże - 20 g
  • mąka - 340 g
  • cukier -80 g
  • jajka - 3 szt
  • mleko - 160 ml
  • sól
  • margaryna - 50 g
  • DODATKOWO
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • NADZIENIE
  • 300 g sera twarogowego mielonego
  • cukier waniliowy- 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki
  • żółtko - 1 szt
  • cukier puder do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z serem
ROZCZYN Mleko wlać do rondelka lekko podgrzać. Następnie do miski wsypać trochę mąki i cukru, dodać drożdże rozkruszone, rozmieszać niedużą ilością ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć rozczyn ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wybić jajka, dodać cukier i mąkę ze szczyptą soli, dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać rozczyn i resztę mleka. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Margarynę rozpuścić i ostudzić dodać do masy i zagnieść ciasto drożdżowe, odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać krążki o średnicy 7 cm. MASA SEROWA Ser wymieszać dokładnie ze wszystkimi składnikami. W każdym krążku zrobić zagłębienie dnem szklanki, a następnie napełnić je serem. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić bułki do piekarnika i piec w 170 stop.przez ok.15 minut. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem.