anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułeczki z truskawkami przepysznym dodatkiem do pożywnego śniadania w ciepłe, letnie dni.

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

 

 

 

  • DODATKOWO:
  • Truskawki 300 g
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Żółtko 1 szt.
  • Śmietana kremówka 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Z drożdży robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę i rozczyn gotowy. Chwilę wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, wkładamy je do miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 14 równych kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia.

Składniki kruszonki mieszamy i zagniatam tak, aby powstały grudki. Bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Dno każdego wgłębienia w bułeczkach delikatnie obsypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy po trzy-cztery truskawki. Bułeczki posypujemy kruszonką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160*C, pieczemy bułeczki około 20 – 25 minut. Jeśli się mocno rumienią, przykrywamy je folią aluminiową. Wystudzone są gotowe do podania.