Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe cebularze z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świeże cebularze upieczone w domu są rewelacyjne.

Drożdżowe cebularze z żółtym serem

Składniki:

Drożdżowe cebularze z żółtym serem

 

  • 40 dag maki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukier,
  • 15 dag utartego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe cebularze z żółtym serem
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko, mąkę, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, żółtko, pół łyżeczki soli i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, uformować dość gruby wałek, pokroić go na kawałki. Uformować z nich okrągłe, spłaszczone placuszki i ułożyć dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokroić w cienkie pół krążki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, przyprawić do smaku pieprzem i solą. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklaneczki zrobić wgłębienia i włożyć przestudzoną cebulę, posypać tartym żółtym serem. Blaszkę z cebularzami włożyć do piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 15 minut.

Tagi:

sery ser mak cebula