goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto o którym zapewne zamarzycie nie tylko przy śniadaniu, mięciutka,wilgotna,nieziemsko aromatyczna!

Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania
Mleko i połowę masła mocno podgrzać. 2 szklanki mąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i dodać łyżeczkę ciepłego mleka. Odstawić aż drożdże ruszą.Cytryny sparzyć zetrzeć z nich skórkę. Do ciepłego mleka wycisnąć z nich sok. skórkę z cytryn wymieszać z cukrem. Jajka wbić do filiżanki i rozkłócić widelcem. Do mąki dodać rozczyn,ciepłe mleko z masłem, mieszać łyżką, dodać jajka i pozostałą mąkę. Zagnieść ciasto jeśli jest za rzadkie podsypywać mąką. Odstawić aby wyrosło. Keksówkę o wymiarach 25cm na 12 wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50na 30 cm. Drugą połowę masła roztopić i posmarować nim ciasto. Kroić ciasto na prostokąty o wym 10 cm na 50. Każdy z nich posypywać skórką z cukrem i układac jeden na drugim. Następnie kroimy ciasto w poprzek na kwadraty i układamy je w blaszce na "sztorc". Odstawiamy aby jeszcze nam podrosło. Pieczemy w 180 stopniach,około 30 minut.
Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania
Rozwałkowaneciasto smarujemy roztopionym masłem
Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania
Pocięte prostokąty układamy jeden na drugim
Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania
Ciasto kroimy w poprzekna kwadraty
Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania
I układamy w natłuszczonej blaszce na pionowo

Tagi:

jajko jajka