iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i łatwe ciast bez specjalnego zagniatania.

Drożdżowe ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar obrać z błonek i pokroić na mniejsze kawałeczki, zasypać go cukrem(na około 1 kg rabarbaru ja daję 2 łyżki cukru) i odstawić na kilka minut. Margarynę rozpuścić i wymieszać z olejem. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, dodać do nich cukier, przesianą mąkę, 3 żółtka i 2 białka jajek oraz zimny tłuszcz. Ciasto wyrabiać łyżką (jest luźne)starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętym ciastem wyłożyć dno formy, posmarować je 3 białkiem i posypać rabarbarem oraz kruszonką. Na kruszonkę każdy ma swój przepis dlatego go tutaj nie podaję gdyż tą akurat robiłam na "oko". Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. powyżej 180st około 35-40 min. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić, następnie zasypać cukrem
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Ciasto po upieczeniu zostawić do wystudzenia