dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowe gofry z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gofry to ulubione śniadanie mojego synka. Drożdżowe zasmakowały mu i na pewno będą często gościć w moim domu :)

Drożdżowe gofry z jabłkiem

Składniki:

Drożdżowe gofry z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe gofry z jabłkiem

Pierwszy etap:

Drożdżowe gofry z jabłkiem
W mleku rozpuszczamy drożdze z cukrem i mąką.

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Od mleka odlewamy 1/2 szklanki. W pozostałym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże, 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drugi etap:

Drożdżowe gofry z jabłkiem
Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszamy ze sobą.

Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi składnikami. Do ciasta dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Mieszamy.

Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Trzeci etap:

Drożdżowe gofry z jabłkiem
Ciasto wlewamy do maszynki i pieczemy na złoto.

Rozgrzewamy maszynkę do pieczenia gofrów. Smarujemy tłuszczem i wylewamy porcję ciasta. Pieczemy na złoty kolor.

Smacznego!


Tagi:

gofry