iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe jagodzianki wg iziony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma nic lepszego w sezonie letnim jak ciepłe jagodzianki, można je przygotować na wiele sposobów i zawsze są pyszne.

Drożdżowe jagodzianki wg iziony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe jagodzianki wg iziony

 

  • ciasto:
  • 1 kg mąki + do podsypywania
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 1/2 kostki stopionej margaryny
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra jagód
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdżowe jagodzianki wg iziony
Podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego po 2 łyżki cukru i mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki. Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym. Nadzienie jagodowe: Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.
Drożdżowe jagodzianki wg iziony
Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia
Drożdżowe jagodzianki wg iziony
Z ciasta wyciąć krążki przy pomocy szklankki
Drożdżowe jagodzianki wg iziony
Bułeczki posmarować jajkiem i odstawić
Drożdżowe jagodzianki wg iziony
Upieczone bułeczki polać lukrem i np. posypać jagodami