Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Drożdżowe jajka do święconki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne drożdżowe babeczki w kształcie jajka- doskonałe do święconki

Drożdżowe jajka do święconki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe jajka do święconki

 

  • 1/3 kostki dobrej margaryny lub masła (ja użyłam Kasi)
  • 2 szklanki i 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 mała laska wanilii
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 żołtek
  • rodzynki
  • żurawina suszona
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

Drożdżowe jajka do święconki
Rodzynki i żurawinę- razem około 1/2 szklanki parzymy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. 2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Gdy ostygnie, dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy. Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się nam połączą. Dodajmy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy wszystkie bakalie i znowu zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Przekładamy do silikonowych foremek w kształcie jajek (posmarowanych odrobiną oleju) i odstawiamy jeszcze na pół godziny aby podrosły. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną, posypujemy odrobiną cukru pudru.
Drożdżowe jajka do święconki
Rodzynki i żurawinę- razem około 1/2 szklanki parzymy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. 2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
Drożdżowe jajka do święconki
Gdy ostygnie, dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut.
Drożdżowe jajka do święconki
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy.
Drożdżowe jajka do święconki
Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się nam połączą. Dodajmy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy wszystkie bakalie i znowu zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę