2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciasto drożdżowe lubi chyba każdy, tym razem zrobiłam w wersji na wytrawnie z grzybowym farszem i zapiekłam z mozzarellą wyszło pyszne danie , w sam raz na jesienny obiad czy kolację. .

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem

Składniki:

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem

Ciasto:

Nadzienie:

  • 60 dag leśnych grzybów u mnie (rydze maślaki i borowiki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem

Ciasto:

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem
Ciasto przygotowujemy wg podanego przepisu

Mąkę pszenną wsypujemy do miski , robimy wgłębienie i wsypujemy suche drożdże wymieszane z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wbijamy jajka, dodajemy sól oraz wlewamy oliwę i wodę zagniatamy ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na małe porcje, formujemy kule, rozpłaszczamy dłonią i znów zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia,

Farsz:

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem
Grzyby kroimy na kawałki dusimy na patelni

Grzyby oczyszczamy z igliwia, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy na suchą patelnię , dusimy do momentu całkowitego odparowania wody, po czym dodajemy masło oraz cebulę i całość dusimy jeszcze 5 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

ETAP 3:

Drożdżowe kołacze z leśnym farszem
po nałożeniu farszu kołacze pieczemy w trakcie posypujemy mozzarellą

Na wyrośniętym cieście rozkładamy grzybowy farsz, brzegi ciasta możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c i zapiekamy 30 minut.W trakcie pieczenia-na 10 minut przed końcem posypujemy startą mozzarellą.Przed podaniem posypujemy grubo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!