Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe.

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem

Składniki:

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem

Rozczyn:

  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła lub margaryny
  • około półtorej szklanki ciepłego mleka

Budyń:

  • pół litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Budyń studzimy.

4. Formowanie kopertek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę.

5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek.

Słoiczek powidła tak około 30 dag.