Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Poduszki z jabłkami to pyszne aromatyczne śniadanie.

Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kg jabłek
  • 32 g cukru cynamonowego

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem
Obrane jabłka bez nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z połową cukru cynamonowego. Do dużej miski wsypać pół szklanki przesianej mąki, dodać drożdże roztarte z łyżką cukru, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. 2 jajka z pozostałym cukrem ubić na parze do białości. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, lekko podgrzaną maślankę, ubite jajka, sól, olej i dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat włożyć porcje jabłek i zlepić przeciwległe rogi ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć na 10 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pozostałym cukrem cynamonowym. Włożyć do piekarnika i piec około 15-18 minut w temp 180 stopni.
Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem
Obrane jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem cynamonowym
Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto
Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty
Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem
Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym