SUPERPRZEPIS

Drożdżowe krążki z rabarbarem

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Drożdżowe krążki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Pyszne drożdżówki z rabarbarem. Oczywiście można je zrobić z truskawkami, jagodami, ale w sezonie rabarbarowym to koniecznie muszą być z rabarbarem i nie ma innej opcji.

Składniki:

Drożdżowe krążki z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe krążki z rabarbarem
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Mleko podgrzać a margarynę roztopić i wystudzić. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i mleka i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i żółtka, cukier i podrośnięty zaczyn i wymieszać ciasto.

Potem wlać margarynę i wyrabiać ciasto aż margaryna się wchłonie a ciasto będzie elastyczne. Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno lekko podrosnąć. Gdy podrośnie znowu wyrobić, podzielić na 12 części o zrobić kule.

Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Szklanką lub innym naczyniem spłaszczyć środki robiąc małe dołki.

We wgłębienia rozłożyć rabarbar ( ja dwa zostawiłam puste bo syn nie lubi rabarbaru ). Potem w misce robota z nożami do siekania pulsacyjnie połączyć składniki kruszonki i rozłożyć ją na wszystkich krążkach na rabarbarze i na pustych krążkach.

Zostawić do lekkiego podrośnięcia i upiec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe krążki z rabarbarem
Etap 1 Przygotwac ciasto i podzielić na kulki
Drożdżowe krążki z rabarbarem
Etap 2 Potem je spłaszczyć w środku ...........
Drożdżowe krążki z rabarbarem
Etap 3 We wgłębienia rozłożyc rabarbar ...............
Drożdżowe krążki z rabarbarem
Etap 4 Potem dac kruszkonę i upiec po podrośnieciu