Drożdżowe małe bułeczki z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe bułki z pasztetem

Drożdżowe małe bułeczki z pasztetem

Składniki:

Drożdżowe małe bułeczki z pasztetem

 

  • 5 dkg drożdży
  • około pół kg mąki
  • sól
  • łyżka oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • pasztet DROP - 2x90g
  • żółtko jajka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe małe bułeczki z pasztetem
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 min. Po 15 minutach dodajemy połowę mąki i znów odstawiamy na 15 min. Następnie jajko, łyżkę oliwy, łyżeczka soli i resztę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Później bierzemy niewielką ilość ciasta, rozpłaszczamy, dajemy łyżkę pasztetu i formujemy małe bułeczki. Następnie smarujemy je pędzelkiem żółtkiem jajka. Pieczemy ok 25 minut w 190st.C.