czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe mini pizze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mini pizze lub wytrawne drożdżówki. Idealne na piknik, kolację lub spotkanie w gronie znajomych.

Drożdżowe mini pizze

Składniki:

Drożdżowe mini pizze

Ciasto:

Farsz:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe mini pizze

ETAP 1:

Drożdżowe mini pizze
Z ciasta odrywac małe porcje i spłaszczać.

Drożdże zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn z drożdży, sól, olej oraz letnią wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, następnie zagnieść gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny.


Z ciasta odrywać małe kulki, delikatnie je wyrobić, uformować kulkę i spłaszczyć środek przy pomocy szklanki, tak by na około utworzył się rant (jak na drożdżówki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Drożdżowe mini pizze
Kiełbase podsmażyć z papryką, pomidorami, doprawić.

Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju lub bez. Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypior. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku ziołami, solą oraz ostrą papryką.

ETAP 3:

Drożdżowe mini pizze
Farsz nakładać we wgłębienie bułeczek. upiec

W powstałe wgłębienie nałożyć farsz, posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem. Piec około 20 minut w temp. 200st.