jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Drożdżowe mini rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

drożdżowe mini rogaliki, doskonałe na śniadanie każdego dnia

Drożdżowe mini rogaliki

Składniki:

Drożdżowe mini rogaliki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka wody
  • sól- szczypta
  • cukier puder - do posypania
  • cukier waniliowy - do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe mini rogaliki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, rozkruszyć 5 dag drożdży świeżych oraz wlać 1 łyżkę wody.

Pokroić masło nożem i razem wyrobić.

Odstawić na co najmniej 20 minut.

Robić malutkie rogaliki - kształtować wałeczki grubości ołówka, kroić na kawałki około 3 cm, nadać kształt rogalika.

Układać na blasze.

Piec do zrumienienia.

Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Przy wykonywaniu rogalików trzeba wykazać trochę cierpliwości, ale są one bardzo oryginalne, smaczne i tanie.