bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Drożdżowe muffinki z kabanosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki upiekłam z mąki orkiszowej, wyszły bardzo smaczne i sycące. Można je zabrać do pracy lub na piknik, polecam.

Drożdżowe muffinki z kabanosami

Składniki:

Drożdżowe muffinki z kabanosami

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukry
  • 100 gram kabanosów drobiowych
  • 150 gram sera żółtego
  • pół papryki czerwonej
  • pół pęczak szczypioru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

Sposób przygotowania:

Drożdżowe muffinki z kabanosami
Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę i ser żółty kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przekładamy do papilotek do muffinek, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Układamy na blasze i wstawaimy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone muffinki podajemy z ketchupem. 

Tagi:

przystawki