Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszyste drożdżowe zawijasy z powidłami lub z masłem orzechowym do wyboru

Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklankce ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajko, cukier i wyrośnięte drożdże. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuje całe ciasto na płaski placek i kroję w paski o grubości około 6cm. Każdy paseczek smaruję powidłami lub masłem orzechowym. Ja zrobiłam pół takich pół takich. Blachę do wypiekania muffinek smaruję lekko tłuszczem. Zawijam paseczek w ślimaczka i układam pionowo do formy. Nie polecam używać papierowych papilotek do muffinów ponieważ ślimaczki bardzo urosną i będzie nam trudno potem tą papilotkę oderwać przed zjedzeniem. Piekarnik nagrzewam do 180C. Przed wstawieniem do pieca każdego ślimaczka smaruję pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. Będą pięknie błyszczeć. Piekę około 25-30 minut. Po upieczeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym
z podanych składników wyrabiam ręką gładkie ciasto
Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym
całość odstawiam na około godzinkę do wyrosnięcia
Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym
gotowe ciasto rozwałkowuję i tnę na paseczki
Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym
pozwijane ślimaczki układam w formie do wypiekania muffinów

Tagi:

jajko jajka