Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Drożdżówe na maślance, z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotna drożdżówka z nadzieniem jagodowym.

Drożdżówe na maślance, z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówe na maślance, z jagodami

 

  • mąka pszenna doskonała (Szymańska, luksusowa) - 300g,
  • cukier puder - 50g,
  • masło - 50g,
  • maślanka truskawkowa - 50ml,
  • mleko 3,2% - 50ml,
  • jaja - 2,
  • drożdże świeże - 25g,
  • szczypta soli;
  • jagody z kompotu lub świeże - 100g,
  • cukier puder - 2 lyzki,
  • danio lub inny serek waniliowy - 125g,

Sposób przygotowania:

Drożdżówe na maślance, z jagodami
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże ze szczypta soli. Mąkę przesiać, jaja roztrzepać. Do jaj dodać cukier oraz maślankę. Połączyć wszystko razem. Ucierać mikserem dosypując porcjami make - ale tylko 200g. Masło rozpuścić i schłodzić. Połączyć z reszta ciasta. Gładkie ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, na oproszoną obficie mąką stolnice wyłozyc ciasto z lodówki. Ciasto ugnieść z pozostałą ilością mąki, czyli 100g. Ciasto jest wilgotne i nieco klejące. Ciasto rozwałkować na coś na kształt prostokąta, wałkiem oprószonym mąką. Wysmarować serkiem i posypać jagodami, a następnie cukrem pudrem. Powoli zwinąć w ciasny rulon. Przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 50 minut, do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Drożdżówe na maślance, z jagodami
Etap 1
Drożdżówe na maślance, z jagodami
Etap 2
Drożdżówe na maślance, z jagodami
Etap 3
Drożdżówe na maślance, z jagodami
Etap 4

Tagi:

drożdżowe