AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Drożdżowe oponki i pączuszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na ostatni dzień karnawału pyszne drożdżowe oponki i pączuszki z czekoladą i kokosem.

Drożdżowe oponki i pączuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe oponki i pączuszki

 

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru wanilinowego ( 3 małe opakowania )
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7-8 dag masła
  • smalec lub olej do smażenia.

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 6-8 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe oponki i pączuszki
Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 1 łyżką mąki, 1,5 łyżeczki cukru i 3/4 szklanki ciepłego mleka, zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. 1 całe jajko i 4 żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 1,5 łyżeczki soli i mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka. Wyrabiamy przez 10-15 minut, dodajemy stopione i ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze przez kolejne 10 minut, podsypując lekko mąką. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinamy krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. W ten sposób za jednym razem będziemy mieli oponki i małe pączuszki. Wycięte oponki i pączuszki odkładamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Z tych proporcji wychodzi około 25 oponek i 40 małych pączuszków. Podrośnięte odwracamy po kilku minutach i zostawiamy jeszcze parę minut. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby osączyć z tłuszczu. POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku podgrzewamy około 6-8 łyżek mleka wraz z połamanymi czekoladami i roztapiamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową polewą czekoladową polewamy oponki i pączuszki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy na półmiskach lub talerzach do zastygnięcia polewy. SMACZNEGO :)
Drożdżowe oponki i pączuszki
Z ciasta rozwałkowanego na grubość 1 cm wycinamy duze i małe krążki.
Drożdżowe oponki i pączuszki
Małe krążki wycinamy w środku dużych- z dużych będą oponki, z małych pączuszki.
Drożdżowe oponki i pączuszki
Pączuszki i oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Drożdżowe oponki i pączuszki
Usmażone oponki i pączuszki polewamy czekoladową polewą.