iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Drożdżowe paluchy z kardamonem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżowe paluchy z kardamonem

Drożdżowe paluchy z kardamonem

Składniki:

Drożdżowe paluchy z kardamonem

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/4 łyzeczki kardamon,
  • 2 żółtka,
  • 1 białko,
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwa,
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag drożdże

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paluchy z kardamonem
W 1/2 szklanki ciepłego mleka wlewamy do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru mieszamy. Posypujemy 1 łyżka mąki. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do dużej miski przesiewamy 3 szklanki maki dodajemy odrobinę soli ,kardamonu mielonego -mieszamy. Żółtka mieszamy z oliwa i resztą mleka. Kiedy rozczyn wyrośnie wlewamy go do przesianej mąki dodajemy mleko żółtkami i wyrabiamy ciasto. dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy . Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość po kawałku rozwałkowujemy na ok 0,5 cm . Radełkiem lub dużym nożem kroimy ciasto w paseczki-paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy białkiem i posypujemy białym cukrem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min.