malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Drożdżowe pasztety z barszczem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie barszczyk jest naprawdę smaczny i aromatyczny. Do tego dodatek pulchnych delikatnych pasztecików. Idealne połączenie.

Drożdżowe pasztety z barszczem

Składniki:

Drożdżowe pasztety z barszczem

 

  • 1/2 kostki drożdży,
  • masło
  • łyżeczka soli,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • 3/4 kg mąki tortowej,
  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • 3 jaja
  • Barszcz:
  • Pęczek włoszczyzny(pietruszka,seler,por,marchew),
  • 1 cebula,
  • łyżka posiekanego kopru,
  • łyżka majeranku,
  • udko z kurczaka,
  • 3 buraki,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pasztety z barszczem
Drożdże rozpuszczamy dokładnie w letniej śmietanie. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy do niej drożdże, posiekane miękkie masło. Następnie sól, cukier, 2 jajka. Zagniatamy ciasto ,które odstawiamy pod ściereczkę na 30 minut. W tym czasie siekamy kapustę. A następnie przesmażamy ją. Ciasto należy rozwałkować na grubość 1/2 cm i na brzegu układamy rząd farszu. Zwijamy . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na małe paszteciki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. W litrze wody gotujemy udko 10 min, następnie dodajemy włoszczyznę, buraki, cebulę, koper, cukier, sól, pieprz. Gotujemy wszystko 30 min, przed podaniem posypujemy majerankiem. Podajemy z pasztecikami.