Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe pieczone kluski z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski pieczone z jabłkami są pyszne. Można ich podawać z sosem czekoladowym lub z twarożkiem waniliowym.

Drożdżowe pieczone kluski z jabłkami

Składniki:

Drożdżowe pieczone kluski z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pieczone kluski z jabłkami
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z letnim mlekiem. Następnie dodać sól, mąkę, żółtka,utarte na tarce o dużych oczkach jabłka i zagnieść ciasto takiej gęstości jak na pierogi. Z ciasta formować podłużne wałki, ciąć na skośnie kawałki. Kluski z jabłkami można ugotować na parze lub ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Podnieść temp do 180 stopni i piec około 20 minut na złoty kolor.