akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie, puszyste, inne :) Przyjemnie się je robi, rosną szybciutko, są przepyszne. Polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Drożdżowe pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe pierniczki

 

  • 500 g. mąki pszennej
  • 50 g. drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szkl. wody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie)

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1-1,5 szkl. cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierniczki
1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. W garnuszku rozpuścić masło z miodem i przyprawą. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w cieple). Po tym czasie cienko rozwałkować, za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w 180st.C około 10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą. Gęstym lukrem udekorować pierniczki. Smacznego! 
Drożdżowe pierniczki
Wykrawanie pysznych, drożdżowych pierniczków.
Drożdżowe pierniczki
Wyrastające drożdżowe pierniczki przed pieczeniem.
Drożdżowe pierniczki
Pieczenie szybkich, drożdżowych pierniczków.
Drożdżowe pierniczki
Upieczone i ostudzone pierniczki drożdżowe.