Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe pierogi z grzybami

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto dzięki dodatkowi sera białego jest bardzo mięciutkie i puszyste. Do ich upieczenia użyłam świeżych grzybów, moich ulubionych prawdziwków. Możemy je podać z czerwonym barszczykiem. Polecam upiec je na przekąskę.

Drożdżowe pierogi z grzybami

Składniki:

Drożdżowe pierogi z grzybami

Ciasto:

Farsz:

  • 25 dag grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierogi z grzybami
1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy, następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.

2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.

5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.

Rady: Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek.