aniach32

aniach32

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Drożdżowe pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są to mięciutkie i aromatyczne pierożki, z rozpływającym się i ciągnącym lekko farszem, ciasto jest chrupkie wierzchu a mięciutkie w środku nie są one zbyt duże ani małe ciasta jest wystarczająco duo mmmmmmmmmm

Drożdżowe pierożki

Składniki:

Drożdżowe pierożki

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 - 1 lyżeczki soli

 

  • Składniki na farsz:
  • 1 2-3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i doprawione czosnkiem, słodką papryką i odrobiną przyprawy do potraw
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 cebula również pokrojona w kostkę
  • 100 g startego żółtego sera
  • olej rzepakowy rafinowany do smażenia

 

  • dodatkowo
  • 1 roztrzepane jajko
  • suszony koperek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki
Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, zaczyn i roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się lekko zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek i podsmażamy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory. Warzywo puści sok, w którym dusimy kurczaka przez parę minut, aż większość się zredukuje. Na koniec dodajemy ser, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i smażymy jeszcze dosłownie pół minutki. Zdejmujemy z ognia. Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem. Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym koprem. Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią. Podawać na gorąco najlepiej z sosem koperkowo-czosnkowym.