SUPERPRZEPIS

Drożdżowe pierożki do barszczu

         
ocena: 5/5 głosów: 13
Drożdżowe pierożki do barszczu

W tym roku postanowiłam zrobić do barszczu coś innego niż paszteciki. W tamtym roku był placek, więc teraz postawiłam na pierożki, bo zależało mi by można było przygotować wcześniej i zamrozić.

Składniki:

Drożdżowe pierożki do barszczu

 

  • Na ok 45 sztuk:

 

  • Ciasto:
  • 900 g mąki + do podsypywania
  • 3 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka ( u mnie 2%)
  • 200 g roztopionej margaryny (u mnie Palma)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

 

  • Farsz:
  • ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :)
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • 2 małe jajka
  • kminek (ziarenka)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki do barszczu

Etap I

Drożdżowe pierożki do barszczu
Przygotowujemy zaczyn według wskazówek w opisie

Roztarte z cukrem drożdże łączymy z 3/4 szklanki ciepłego mleka i 4 łyżkami mąki. Dobrze rozmieszany rozczyn pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Etap II

Drożdżowe pierożki do barszczu
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

Gdy zaczyn nam wyrośnie dodajemy pozostałe składniki:
-resztę mleka,
-żółtka,
-sól,
-mąkę
oraz roztopiony wcześniej i przestudzony tłuszcz.

Mieszamy składniki i gdy całkowicie będą ze sobą połączone pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple.

Etap III

Drożdżowe pierożki do barszczu
Mięso i pieczarki z cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa

Gdy ciasto rośnie, my zabieramy się za farsz.

Ugotowane do miękkości mięso drobiowe i upieczone z cebulką pieczarki mielimy w maszynce i podsmażamy na margarynie, na końcu dobrze doprawiając solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Etap IV

Drożdżowe pierożki do barszczu
Przygotowane pierożki możemy upiec i zimne włożyć do zamrażarki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy sobie na dwie części. Jedną wałkujemy na placek o grubości ok 4 mm a drugą pozostawiamy nadal pod przykryciem. Na rozwałkowanym cieście wycinamy krążki o średnicy ok 10 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy. Pozostawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Gotowe smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok 20 minut w temp. 190 st C.