Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po przełamaniu jeszcze ciepłego pierożka ze środka wygląda wspaniałe, prawie płynne fasolowe nadzienie... :) Pyszne !

Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno

 

  • Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • duża szczypta soli
  • do 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 g. świeżych drożdży
  • Farsz:
  • 3/4 szklanki pasty ze smażonej (wcześniej ugotowanej i zmielonej czerwonej fasoli )
  • 3-4 papryczki jalapeno w zalewie - posiekane
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno
Przesiewam obie mąki do miski, dodaję pokruszone drożdże, oliwę i sól, po czym stopniowo dolewam wodę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie dzielę je na 3 części, każdą rozwałkowuję w kwadrat o boku 16 cm, i dzielę na 4 kwadraty o boku 8 cm każdy. Na każdy kwadrat nakładam solidną porcję pasty fasolowej z posiekaną jalapeno, składam przeciwległe rogi do siebie i sklejam boki, mocno je dociskając. Sklejam pierożki na kształt dużych uszek i przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem, posypuję słonecznikiem i chili w płatkach. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno
Nakładam farsz na środek każdego kwadrstu
Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno
Sklejam przeciwległe rogi i mocno dociskam brzegi ciasta
Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno
Sklejam teraz trójkąt na kształt dużego uszka
Drożdżowe pierożki z fasolą i chili jalapeno
Najlepsze są na ciepło, z płynnym nadzieniem

Tagi:

ciasto fasola