Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe pierożki z suszomymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Drożdżowe pierożki z suszonymi śliwkami są bardzo smaczne. Upieczone i ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Drożdżowe pierożki z suszomymi śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z suszomymi śliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z suszomymi śliwkami
Śliwki namoczyć w wodzie. ( kalifornijskie nie trzeba moczyć) Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wymieszać z mlekiem, połączyć z mąką, dodać jajka, cukier, rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, wkładać śliwki i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawić do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor w temp 180 stopni.
Drożdżowe pierożki z suszomymi śliwkami
Pierożki z suszonymi śliwkami podawać jako przystawka