bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Drożdżowe pierożki z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej.

Drożdżowe pierożki z szynką

Składniki:

Drożdżowe pierożki z szynką

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • 200 gram szynki
  • 100 gram sera żółtego
  • Kilka czarnych oliwek
  • Kawałek czerwonej i żółtej papryki
  • Dodatkowo:
  • Ketchup
  • Przyprawa do pizzy
  • 1 jajko
  • Mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z szynką
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki.

Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu.

Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy przyprawą do pizzy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.