Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowe placuszki ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placuszki ze śmietaną z dodatkiem świeżych drożdży.

Drożdżowe placuszki ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe placuszki ze śmietaną

 

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe placuszki ze śmietaną
Drożdże dokładnie utrzeć z cukrem (żeby się rozpuściły). Dodać do nich jajka, cukier waniliowy i śmietanę. Dokładnie wymieszać. sypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu lub gęstej śmietany. Odłożyć na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Na patelni mocno rozgrzać odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta (po ok. 2 łyżki stołowe na porcję). Placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać je na ciepło polane np, sosem waniliowym, z dodatkiem owoców. Wyszło mi 9 placuszków.
Drożdżowe placuszki ze śmietaną
Świeże drożdże dokładnie roztarte z cukrem.
Drożdżowe placuszki ze śmietaną
Jajka śmietana i cukier waniliowy dodane do roztopionych drożdży.
Drożdżowe placuszki ze śmietaną
Mąką tortowa dodana do drożdżowej masy.
Drożdżowe placuszki ze śmietaną
Porcje ciasta kładzione za pomocą łyżki na rozgrzany olej.

Tagi:

jajko jajka