Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe racuchy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Racuszki te można podawać z dżemem lub powidłami

Drożdżowe racuchy

Składniki:

Drożdżowe racuchy

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać żółtka, cukier waniliowy, resztę mąki, stopione masło i odrobinę soli. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek z pozostałym cukrem, dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i rumienić z obu stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka