mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżowe racuchy - a'la pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to super propozycja na błyskawiczne, tanie pączki, przygotowanie wraz ze smażeniem nie zajmuje wielu czasu, a efekt jest wyśmienity:)

Drożdżowe racuchy - a'la pączki

Składniki:

Drożdżowe racuchy - a'la pączki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy - a'la pączki
Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę i jaja, wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron. Uwaga! tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się. Jeśli ciasto wychodzi za gęste albo za luźne to zależne jest od mąki, której używacie (raz jest bardziej wilgotna, raz sucha). Dobrze wyrobione odczepia się od drewnianej łyżki pozostawiając tylko kilka "kłaczków" ciasta. Najlepszą jest metoda prób i błędów i wtedy mąkę dodaje się tak naprawdę na oko.