WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne, drożdżowe racuchy z jabłkami, posypane cukrem pudrem. Idealne i na śniadanie, i na deser. Takie, jak u babci.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Suche składniki

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Do miski przesypujemy suche składniki na racuchy.

Mąkę przesiewamy do miski. Na środek wsypujemy drożdże, sól i cukier. Miska powinna być sporo większa.

Mokre składniki

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Do sypkich skłaników dodajemy jajko i mleko.

W zagłębienie na środku wlewamy letnie mleko, roztrzepane jajko i dokładnie wyrabiamy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Wyrastanie

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ciasto powinno wyrastać bez poruszania, w ciepłym miejscu.

Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Staramy się go nie poruszać i zapewnić dość wysoką temperaturę.

Smażenie

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Racuchy smażymy uważając, by się za mocno nie przypaliły.

Po ok 1,5 godziny wyjmujemy ciasto i mokrą łyżką wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano z dwóch stron i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.