Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pancake Day, czyli tłusty wtorek

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pulchne- rumiane-pachnące. Dobre na ciepło i zimno.

Drożdżowe racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej ( używam Poznańską )
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki ( lub mleka )
  • 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • cynamon
  • 1 duże lub 2 małe jabłka słodko-winne
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • cukier cynamonowy ( młynek ) do posypania - opcjonalnie
  • kwaśna śmietana -opcjonalnie
  • konfitura z czarnej porzeczki ( lub inna )-opcjonalnie
  • syrop klonowy -opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.Do przesianej mąki dodać resztę śmietanki ( lub  mleka  ), jajka , rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać z ciastem .Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .Podawać posypane cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną , syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .Ja smażę na małych patelenkach do blinów , pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też .Jedni wolą na ciepło inni na zimno- i tak i tak są smaczne .Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Etap 1
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Etap 2
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Etap 3
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Etap 4