Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowe racuchy z jabłkami i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe racuchy z jabłkami i dżemem- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Drożdżowe racuchy z jabłkami i dżemem

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami i dżemem

 

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 20 g drożdży,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • ½ łyżki cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • 2 jabłka,
  • ½ słoiczka dżemu brzoskwiniowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami i dżemem
1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam.

3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron.

4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam dżem brzoskwiniowy i podaję.