jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe racuchy z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak najbardziej polecam te puszyste drożdżowe placuszki z zatopionymi, soczystymi owocami. Do tego waniliowe wykończenie i mamy pyszne śniadanie, słodki obiad lub kolację.

Drożdżowe racuchy z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z truskawkami

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • około 400 gram truskawek,
  • cukier puder do posypania gotowych racuszków,
  • 1 cukier waniliowy,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z truskawkami

ETAP 1

Drożdżowe racuchy z truskawkami
Przygotowujemy rozczyn

Podgrzewamy delikatnie mleko. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2

Drożdżowe racuchy z truskawkami
do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta

Do wyrośniętego dodajemy sól, jajka, mąki, cynamon oraz pozostały cukier.

ETAP 3

Drożdżowe racuchy z truskawkami
zagniatamy ciasto

Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Powinno być one dość luźne (o konsystencji śmietany), więc jego mieszanie nie jest czymś ciężkim.

ETAP 4

Drożdżowe racuchy z truskawkami
gotowe ciasto powinno wyrastać około jedną godzinę

Gotowe przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

ETAP 5

Drożdżowe racuchy z truskawkami
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Między czasie przygotowujemy truskawki: myjemy je, osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na połowę.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką, wcześniej zamoczoną w ciepłym oleju nabieramy porcje ciasta i wykładamy je na patelnię.

W trakcie jak pierwsza strona racuszków się rumieni, w drugą, surową część ciasta wbijamy po 2-3 połówki truskawek. Gdy pierwsza strona jest gotowa, racuszki przewracamy i rumienimy drugą stronę.

Gotowe racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy je oprószone cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.