pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Drożdżowe racuszki na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe placuszki na ciepłe śniadanie

Drożdżowe racuszki na śniadanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuszki na śniadanie

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki na śniadanie
Najpierw robimy zaczyn. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy po łyżeczce mąki i cukru, wkruszamy drożdże, Odstawiamy na bok aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Wbijamy jajka, dodajemy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Jabłko myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta. Dodajemy też namoczone rodzynki. Odstawiamy jeszcze na moment do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy 3 łyżki oleju. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy rumiane racuszki na suchej rozgrzanej patelni. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.
Drożdżowe racuszki na śniadanie
Najpierw robimy zaczyn mieszamy ciepłe mleko z drożdżami cukrem i mąką
Drożdżowe racuszki na śniadanie
Do maki dodajemy resztę cukru jajka zaczyn i jabłko
Drożdżowe racuszki na śniadanie
Do wymieszanego już ciasta dosypujemy namoczone rodzynki
Drożdżowe racuszki na śniadanie
Smażymy na złoto z obu stron na suchej patelni