Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe racuszki z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Racuszki z rabarbarem i borówkami są rewelacyjne.

Drożdżowe racuszki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuszki z rabarbarem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z rabarbarem
Pokruszone drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Jajko roztrzepać z cukrem waniliowym, wymieszać z mlekiem i maślanką. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać mleko, rozpuszczone drożdże, wyrobić do momentu ukazania się pęcherzyków. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o grubości 1-1,5 cm, wsypać na suchą patelnię, posypać pozostałym cukrem, wymieszać i podgrzewać przez kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudzić. Gdy ciasto wyrośnie dodać rabarbar i borówki, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Upieczone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe racuszki z rabarbarem
Z mąki i pozostałych składników zrobić drożdżowe ciasto
Drożdżowe racuszki z rabarbarem
Pokrojony rabarbar z cukrem podgrzewać na patelni do momentu rozpuszczenia się cukru
Drożdżowe racuszki z rabarbarem
ostudzony rabarbar i borówki połączyć z ciastem
Drożdżowe racuszki z rabarbarem
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta

Tagi:

jajko jajka