iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe rogale z makiem i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przy tych rogalach trzeba się troszkę napracować, ale warto bo są pyszne.

Drożdżowe rogale z makiem i polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe rogale z makiem i polewą

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogale z makiem i polewą
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i zostawić na noc po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody, następnie skręcić przez maszynkę ze specjalnym sitkiem do maku minimum dwa razy. Masło ucieramy z miodem i cukrem dodając małymi porcjami mak do utartego maku dodajemy, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, kilka kropli aromatu migdałowego i pianę ubitą z 2 białek, ostrożnie wszystko mieszamy.Gdyby okazało się,że masa jest luźna dodać troszkę kaszki mannej. Ciasto: Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny. Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została), przykryć drugim, złożyć w kopertę i rozwałkować, następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę, margaryny starcza na 3-4 posmarowania, im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 min Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1cm, pociąć na trójkąty na których umieścić porcję masy makowej, zwinąć rogale i ułożyć na natłuszczonych blaszkach. żółtka 2 jajek wymieszać z mlekiem i posmarować tym rogale. Piec do 25 min w temp. 180-190st. Po upieczeniu przestudzić i posmarować rozpuszczoną polewą. Można też przed pieczeniem posypać orzechami i migdałami i już po upieczeniu nie smarować polewą. Można tez przed pieczeniem
Drożdżowe rogale z makiem i polewą
Ciasto smarowć margaryną i składać w kopertę oraz wałkować
Drożdżowe rogale z makiem i polewą
Schłodzone ciasto pociąć i ułożyć porcję masy makowej
Drożdżowe rogale z makiem i polewą
Gotowe rogale po polaniu polewą dowolnie udekorować