olchunia90

olchunia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

drożdżowe rogale z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

rogale drożdżowe dla dzieci w porze śniadaniowej

drożdżowe rogale z nadzieniem

Składniki:

drożdżowe rogale z nadzieniem

 

  • niecałe pół szklanki mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 kilogram mąki
  • 2 jajko
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru (jeśli lubi ktoś słodsze można dodać więcej)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • marmolada do nadziewania
  • olej do smarowania blachy

 

Sposób przygotowania:

drożdżowe rogale z nadzieniem
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i cukier waniliowy. do miski wsypujemy mąkę, 1 jajko i wlewamy mleko z dodatkami. z całości zagniatamy ciasto. miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. wyjmujemy ciasto na stolnicę (dobrze jest posmarować ręce olejem, wtedy ciasto do nich nie przylega), wałkujemy na grubość 0,7 - 1 cm, ciasto kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zawijamy w rogaliki. układamy na wysmarowanej blasze. roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy z góry rogaliki tak by po upieczeniu nabrały złotego koloru. pieczemy w temperaturze 180 stopni